Srbija ove godine nije uvozila svinjsko meso iz Hrvatske

Bez autora
Aug 18 2013

Srbija nije uvozila rashlađeno i smrznuto svinjsko meso iz Hrvatske ove a ni prošle godine, ali uvoz mesa i proizvoda od mesa svinja iz te zemlje u Srbiju nije zabranjen. Razlog zbog kojeg je Hrvatskoj zabranjen izvoz svinjskog mesa u države članice EU tiče se dokazivanja statusa za pojedine bolesti u populaciji svinja propisane regulativom Unije. S obzirom da je zdravstveni status svinja i veterinarski sistem kontrole u Hrvatskoj ekvivalentan domaćem, uvoz mesa i proizvoda od mesa svinja, poreklom iz Hrvatske, proizvedenih u objektima odobrenim za EU u Srbiju nije zabranjen. Hrvatski mediji su izvestili da je izvoz živih svinja, svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, trajao samo 14 dana po ulasku te zemlje u Evropsku uniju, pa je ponovo stopiran kao što je bio i prethodnih osam godina, jer Hrvatska nije sprovela monitoring nad virusom aujecki (koji napada centralni nervi sistem). Tokom 2012. i sedam meseci 2103. godine nije bilo uvoza rashlađenog i smrznutog svinjskog mesa poreklom iz Hrvatske...

Srbija ove godine nije uvozila svinjsko meso iz HrvatskeSrbija nije uvozila rashlađeno i smrznuto svinjsko meso iz Hrvatske ove a ni prošle godine, ali uvoz mesa i proizvoda od mesa svinja iz te zemlje u Srbiju nije zabranjen, rečeno je danas Tanjugu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Kako navode, razlog zbog kojeg je Hrvatskoj zabranjen izvoz svinjskog mesa u države članice EU tiče se dokazivanja statusa za pojedine bolesti u populaciji svinja propisane regulativom Unije.

"S obzirom da je zdravstveni status svinja i veterinarski sistem kontrole u Hrvatskoj ekvivalentan domaćem, uvoz mesa i proizvoda od mesa svinja, poreklom iz Hrvatske, proizvedenih u objektima odobrenim za EU u Srbiju nije zabranjen", navodi se u pisanom odgovoru Uprave za veterinu.

Hrvatski mediji su izvestili da je izvoz živih svinja, svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, trajao samo 14 dana po ulasku te zemlje u Evropsku uniju, pa je ponovo stopiran kao što je bio i prethodnih osam godina, jer Hrvatska nije sprovela monitoring nad virusom aujecki (koji napada centralni nervi sistem).

"Tokom 2012. i sedam meseci 2103. godine nije bilo uvoza rashlađenog i smrznutog svinjskog mesa poreklom iz Hrvatske", ističu u ministarstvu, precizirajući da je najviše uvezenog svinjskog mesa bilo poreklom iz Španije i Nemačke.

Do kraja jula 2013. godine u Srbiju je uvezeno 380 pošiljaka svinjskog mesa u ukupnoj količini od 7,118.069 kiliograma, a tokom 2012.godine realizovan je uvoz 621 pošiljke svinjskog mesa u ukupnoj količini od 11,734.893 kilograma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik